10 tips för att bli bättre på stickning och virkning

Det är fantastiskt att lära av andra stickare, och i den andan delar jag här några av mina bästa tips för att göra din stickning eller virkning bättre. Här är de!

1. Var inte rädd för att riva! Riv upp ditt projekt om du inte gillar hur det blir. Se det som en lärorik upplevelse och använd det garnet till något annat du kommer att älska!

2. Övning ger färdighet. Om du bara ska lära dig att sticka eller virka, träna varje dag i minst en halvtimme. Ett bra övningsprojekt är ett enkelt urval. Detta tillvägagångssätt är mycket befriande; eftersom du inte gör någonting spelar det ingen roll om du gör ett misstag. Bara fortsätt! Detta är också ett bra råd när du ska lära dig nya tekniker.

3. Leta efter projekt som lär dig nya färdigheter. Med varje projekt försöker jag välja något som lär mig något nytt. Leta efter mönster som har en eller två nya saker för dig, men inte mer än så, annars kan du bli frustrerad och aldrig avsluta.

4. Lär dig att använda stygnmarkörer. De är otroligt praktiska påminnelser när du stickar eller virkar. Använd markörer för att separera mönsterupprepningar och i början av varven. De är också bra för att markera ökningar och minskningar. Lägg en vid varje ökning eller minskning, till exempel när du arbetar med ärmar, så kommer du att kunna räkna dem lätt. Ingen sökning efter de där tillverkarna eller stickade två-tillsammans!

Sticka stygnmarkörer för att skaffa dig några stygnmarkörer, både låsande (vänster) och ringliknande (höger).

5. Ha en kan-göra-attityd. Att lära sig nya saker kan vara frustrerande, så var försiktig med ditt självpratande när du provar nya tekniker. Säg till dig själv att du kan göra det, och du KOMMER att göra det.

6. Försök att avsluta ett eller två projekt per vecka. Var säker och använd dig själv som exempel och avsluta projekt som du kan, oavsett om det är ett i veckan eller ett varannan eller var tredje månad.

7. Lär dig att läsa mönster. Stick- och virkmönster har ett eget språk och det är viktigt att lära sig det om du vill komma vidare. Använd experterna i din lokala garnbutik, på internet (särskilt YouTube!), och res till kongresser om du kan. Det finns så mycket att lära.

8. Använd en anteckningsbok för att skriva in viktig information. Jag har alltid en liten anteckningsbok med min stickning så att jag kan anteckna vilken rad jag är på, en modifiering jag gjort eller namnet på ett mönster som någon stickar. Så praktiskt!

9. Gå med i en stick- och/eller virkgrupp. Du kommer att träffa människor som delar dina intressen och få nya vänner! Du kommer också att få hjälp och få bra idéer från dina gruppmedlemmar. 

10. Hitta en kurs eller flera och gå, för att lära dig mer!

30 May 2023