Sticka utan stickor

Det vanligaste sättet att sticka på, det är ju att använda sig av stickor. Men det går även att sticka, med hjälp av dina armar! I klippet får du lite tips hur det går till. Nedan ska du även få en steg för steg beskrivning hur du kan sticka en härlig pläd, med hjälp av dina armar.

Armsticka pläd

Du behöver:

  • 7–8 fleeceplädar (finns billigt på Ikea eller andra lågprisvaruhus). Eller leta fram gamla filtar eller tyger som bara ligger och skräpar hemma. 
  • Sax

Gör så här:

1. Förbered själva garnet. Lägg filten på golvet. Om den är elastisk ska du klippa längs med den elastiska sidan. Klipp remsor som är ungefär 8 centimeter breda. Se till att inte klippa hela vägen igenom. Du ska få en enda lång remsa när du är klar. Upprepa med resterande filtar. Dra lätt i tyget så att det rullar ihop sig lite. Trimma bort överflödigt tyg i ändarna, så att du får rundade hörn istället för fyrkantiga. Då sticker inte dessa ut sedan när du har stickat din filt. Knyt ihop remsorna så att du får ett enda långt garn. Rulla ihop till ett nystan.

2. Börja sticka: Trä 20–30 maskor på din arm. Ju fler maskor, ­desto bredare filt. Börja ­ungefär 3 meter från änden när du lägger upp den ­första maskan. Ju fler maskor du vill lägga upp, desto längre ”svans” ­behöver du, eftersom det är från den änden du lägger upp maskorna.

3. Sticka som ­vanligt, genom att trä handen igenom öglan och plocka upp en ny ögla från garnet i ­nystanet. Den nya öglan trär du sedan på din andra arm.

4. När du stickat färdigt ett varv fortsätter du på samma sätt, utan att vända på stickarbetet: Plocka upp en maska med den tomma armen och lägg de nya maskorna på samma arm.

5. När du ­kommer till sista varvet stickar du två maskor som vanligt för att ­sedan dra den första över den andra så att du får en ny maska. Sticka en till som vanligt och trä den förra över denna och fortsätt så hela varvet.

29 Mar 2022