Snickra din egen utemöbel

Jag har länge funderat över två saker. Varför ser alla utemöbler likadana ut och – framförallt: varför är det så himla dyra? Ett bord eller en soffa kostar åtskilliga tusenlappar och dessutom så har de en ytterst begränsad säsong (tack Kung Bore...). Att lägga ut en massa dyra pengar på något som man inte kommer att använda så ofta och som kräver ett stort underhåll – det känns lite onödigt.

Så tänkte jag, och började finula lite på egna lösningar. Som jag brukar göra. Det jag till slut fastnade för var en bänk – en soffa – som tål väldigt mycket, som man inte behöver vara så himla rädd om och som kan stå ute även under vintern.

Detta av två anledningar 1) går den sönder så är det inte speciellt svårt att bygga en ny och 2) ska man bygga en ny så kostar det inte så mycket pengar och det är ett väldigt roligt projekt. Jag vet att ni nu skriker något i stil med  ”håll oss inte på halster längre; berätta vad du snickrat ihop istället ”! -  och jag tänkte berätta detta. Men först ska jag säga att grundidéen kommer av de bord som många idag bygger av gamla lastpallar och där man fäster hjul under en- eller två sådana (som man skruvat ihop med varandra).

Min idé var att ta två lastpallar – men där den ena utgör ett ryggstöd och den andra blir sittplatsen. Kort och gott: en soffa att använda i ur och skur. Det roliga är att den går att variera genom sittdynor, plädar och andra textilier och att den därigenom aldrig blir tråkig. Lastpallarna fick jag köpa billigt av en snickare och skruvar och annat hade jag hemma redan. Som sagt: ett väldigt billigt projekt.

Så här gjorde jag:

  • Jag kapade till sittdelen så att den blev lite kortare och såg till att slipa kanterna så att de blev lite rundare.
  • Bakdelen – ryggstödet – satte jag fast med hjälp av skruvar.
  • Som ben tog jag plintdelar – spill – som vi hade kvar sedan vi gjorde om verandan ifjol. Dessa skruvade jag fast efter att ha mätt ut noggrant.
  • Klart? Inte riktigt ännu. Jag bestämde mig för att även kapa av en del av ryggstödet då det såg liete konstigt ut. Dessutom så satte jag fast en planka där kapningen skett; ett golv överst i lastpallen där jag kan ställa blommor och andra härliga saker. En spontan idé som blev väldigt lyckad.
  • Färgen blev även den väldigt bra. Jag slipade, putsade och olja in min nya möbel med kvistolja (?) och efter det så målade jag i en puderrosa nyans. Jag tänkte att det skulle gå bra mot exempelvis marinblått och mot de betongkrukor jag köpte i somras (note to self – nästa år ska jag gjuta egna!)
  • En utemöbel är redo att användas!
  • Jag har även tänkt lite kring hur man kan använda lastpallar i övrigt. Nästa år ska jag prova att fästa rep längs sidorna och hänga i vårt stora träd på tomten. Det borde kunna blir en schysst gunga till barnen. Blir den verkligen säker dock? Hmm, får fundera lite mer på den ideén.

Just säkerhet är en viktig fråga då man håller på med hemmasnickrande och jag brukar med jämna mellanrum kolla på tips och annat hos professionella snickare. Ibland så ställer jag frågor på forum och ibland så ringar jag upp och kollar om mina idéer är hållbara. På internet finns också massor av tips och bland annat här finns en sida där professionella snickare diskuterar och kommer med olika förslag och tips.

24 Nov 2016